De Schatvinder | Helpt je schitteren! | Waardevolle sfeerviering bij Sint Annaklooster
Liefdevol en op een unieke manier stilstaan bij overledenen
Sint Annaklooster, verpleeghuis Eikenburg, zorg, verdieping, Allerzielen, ouderen
9407
single,single-post,postid-9407,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-3.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Artikel

Sfeerviering Eikenburg

Waardevolle sfeerviering bij Sint Annaklooster

  |   Nieuws   |   Geen reactie

de bomen komen uit de grond
en uit hun stam de twijgen
 
en ied’reen vindt het heel gewoon
dat zij weer bladeren krijgen
 
we zien ze vallen op de grond
en dan opnieuw weer groeien
 
zo heeft de aarde ons geleerd
dat ál wat sterft zal bloeien
 
Toon Hermans

 


 

De bewoners van Verpleeghuis Eikenburg konden op donderdag 2 november 2017 voor het eerst kennismaken met een sfeerviering. Begin november wordt in verschillende religieuze richtingen stilgestaan bij overledenen en samen met de bewoners hebben we hier op een unieke manier vorm aan gegeven; ik als vrijwilliger samen met de coördinator van Sint Annaklooster.
 
Natuurlijk komt bij dood en afscheid verdriet naar boven, maar het thema van de viering was ‘hoop’. Met onder andere passende muziek (voorbeeld), het bovenstaande gedicht en gesproken woord werden de mensen geraakt. Daarnaast kregen ze de ruimte om te vertellen over hun eigen ervaringen en gevoelens. Er was ook nog ‘een echte Broeder’ aanwezig, een van de laatst overgebleven bewoners van het oorspronkelijke klooster.
 
Het was onvergetelijk om te zien hoe mensen, veelal met dementie, betrokken waren en zich veilig voelden in de groep. Hier en daar nog een beetje onwennig, maar misschien wel gestimuleerd om voortaan meer te delen met elkaar over wat er echt in ze leeft. Ook al is dat zorgelijk of verdrietig. Gedeelde smart is tenslotte halve smart.
 
Iedereen mocht ook een kaarsje aansteken en daarbij iets vertellen. Soms met woorden en soms in stilte, maar vaak bewogen, werden de kaarsjes stuk voor stuk ‘aangestoken’ (in verband met de brandveiligheid gebruikten we kunstlicht). Met een bijzonder verhaal over licht voelde het helemaal compleet en kunnen we alleen maar tevreden terugkijken op dit zeer waardevolle moment.
 


Van een vader en zijn drie zonen

 
Lang geleden leefde in Ethiopië een vader met zijn drie zonen. Omdat hij voelde dat hij niet lang meer zou leven, wilde hij zijn bezit onder hen verdelen. Maar hoe moest hij het huis, de stallen en de schuren verdelen? Daarom besloot hij zijn hele bezit aan slechts één zoon toe te vertrouwen. Maar aan wie?
 
De vader zei tot zijn zonen: “Ik geef jullie elk een goudstuk. Daarmee moet je iets kopen dat de hele kamer kan vullen. Wie daarin slaagt, krijgt mijn hele bezit.” De oudste dacht: “Ik ga naar de markt om stro te kopen. Daarmee kan ik de hele vloer en de kamer bedekken.” De tweede zoon dacht: “Ik koop veertjes.” En de jongste? Die begon heel diep na te denken. Toen stond hij op en haastte zich naar de markt…
 
De volgende dag kwamen de drie zonen met hun geschenk bij hun vader. De oudste spreidde zijn stro over de vloer uit. Maar hij kon er maar één hoek van de kamer mee bedekken. De tweede zoon strooide met beide handen zijn donsveertjes over de vloer uit. Maar hij kon er de kamer niet mee vullen.
 
Toen kwam de jongste met een klein pakje. “Een kaars!”, lachten de broers. Maar de jongste broer stak de kaars aan en de hele kamer was vol licht. “Vader”, zij de jongste, “moge dit licht van vrede hier altijd wonen.”
 
Toen stond de vader op en zei: “Vrede zij met jou, mijn zoon. Het licht van deze kaars vult de hele kamer en vervult me met vrede, blijheid en hoop. Jou vertrouw ik mijn hele landgoed toe. Beheer het wijs en rechtvaardig. Wees een licht voor je broers. Moge de vrede in jullie hart wonen, nu, morgen en altijd!”

Geen reacties

Sorry, je kunt op dit moment geen reacties plaatsen.