De Schatvinder | Helpt je schitteren! | Een groots geschenk
Van sommige geschenken begrijp je later de waarde pas...
Een groots geschenk
8394
single,single-post,postid-8394,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-3.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Artikel

geschenk_close

Een groots geschenk

  |   Blog   |   Geen reactie

Ik dacht dat ik het kon, maar ik kon het niet. Echt niet. Veel mensen kunnen het niet. Nou ja, ze kunnen het wel, want eigenlijk kan iedereen het. Snij maar eens in je vinger of stoot je kleine teen; iedereen kan voelen! En toch kon ik het niet echt. Aan de buitenkant wel, met die vinger of teen. Maar als iemand aan me vroeg hoe ik mij voelde, antwoordde ik altijd vanuit mijn verstand.

 

Grootvader

In vroegere generaties was het meestal not done, maar langzamerhand is er steeds meer ruimte gekomen om te delen wat je voelt. Mijn opa, bijvoorbeeld, was ook een man van weinig woorden. Misschien wel een typisch voorbeeld van een man uit die tijd. Voor hem was praten iets functioneels, een manier om een boodschap over te brengen.

 

Waardevol

Verstand is niet verkeerd. Ons verstand is, net zoals het gevoel, ook een geschenk dat we om niet hebben gekregen. En het verstand heeft een zeer belangrijke functie, zoals ons hele lichaam een belangrijke functie heeft. We staan er niet dagelijks bij stil, maar we zien – zoals bij zoveel dingen – van het meeste pas de werkelijke waarde als het er niet meer is. Bij onze organen of ledematen is dat heel erg vanzelfsprekend. Álles aan en in ons vervult echter een wezenlijke functie en blinkt uit in wat het doet.

 

Voelen is voor watjes

In onze westerse maatschappij ligt de nadruk alleen wel erg op het verstand. Maar we hebben ons gevoel ook nog. En waar ons verstand uitblinkt in het betere denkwerk, is ons gevoel onovertroffen in het voelen. Veel mensen hebben wel moeite om hun gevoelens vervolgens onder woorden te brengen. Of ze vinden het een brug te ver; waarom zou je over gevoelens praten, waar is dat goed voor? Ik lig toch niet op de bank bij een psychiater? De zachte kant wordt in veel omgevingen ook minder gewaardeerd, is mijn ervaring. De regel is vaak: alles wat meetbaar is en rationeel verklaard kan worden, krijgt voorrang op het gevoel. Hoofd en hart lijken niet meer met elkaar in balans.

 

Anatomie

Maar eeh, hersenen zitten in m’n hoofd, waar zit m’n gevoel dan? Sommigen denken aan het hart of de buikstreek. Anderen denken aan intuïtie – waar die dan ook zitten mag 😉 Het wonderlijke is misschien wel dat je met héél je lijf kunt voelen. Vlinders in je buik of een knoop in je maag, hoofdpijn na een te drukke dag of een vastzittende nek van de spanning. Zomaar een paar voorbeelden. Duidelijke signalen van ons lichaam die niet moeten worden weggestopt.

 

Overwinning

Vooral de laatste jaren heb ik het voelen steeds meer geleerd, maar het was niet makkelijk om dit gevoel ook in mijn dagelijks leven toe te laten en toe te passen. Totdat ik er van had geproefd. In een zakelijk gesprek werd me gevraagd om een nieuwe taak te verrichten. Ik kreeg er letterlijk een heel vervelend gevoel van. Voorheen had ik alsnog ingestemd met de vraag, maar nu voelde ik niet alleen mijn gevoel, ik gaf er gehoor aan en zei: “Ik doe het liever niet, want het voelt echt niet goed. Ik word er zelfs al ongelukkig van als ik er aan denk.” Toen ik dat had gezegd, voelde ik me fantastisch en opgelucht! En trots. Het was een grootse erkenning aan mijn gevoel. Een groots geschenk aan mezelf.

 

Een kijkje in zijn ziel

Op de foto’s bij deze blog zie je het geschenk van mijn opa aan zijn kinderen. Hij heeft er enkele exemplaren van gemaakt. Waar hij in woorden misschien niet in staat was om zijn binnenste te delen, kon hij dat wel in deze uitzonderlijke creatie…

 

geschenk

Geen reacties

Sorry, je kunt op dit moment geen reacties plaatsen.